Skip to content

DELTA – OBILJE UMJETNOSTI

Delta 5 ime je skupine devet umjetnika koji dijele radni prostor u zgradi IVEX u samom centru Rijeke. Riječ je o međunarodno priznatim umjetnicima koji su izlagali u relevantnim galerijama diljem Europe, SAD-a i Kine.

Prekarna, ali uzbudljiva pitanja o životu i radu umjetnika, dinamici svakodnevnice dijeljenja prostora s kolegama, kontakt s publikom i neizvjesna budućnost zgrade i cijele zone u kojoj se nalaze (a koja bi, po planovima, trebala postati novo gradsko središte) ključne su teme kojima se bavi film. Umjetnici stalno pitaju jedni druge i sami sebe o prirodi njihova odnosa: jesu li kolektiv ili tek skupina ljudi, koje zajedničke vrijednosti dijele, što ih povezuje: jednostavna potreba za radnim prostorom ili pak set zajedničkih ciljeva i pogleda na život.

Suradnja kakvu imaju umjetnici u Delti 5, gdje su neki prostori zajednički na korištenje cijeloj skupini, a neki ateljei pojedinaca, jedan je od mogućih modela zadržavanja ideja solidarnosti, altruizma i zdrave pameti i istovremenog zaobilaženja principa suvremenog kapitalizma u kojem sve ima svoju cijenu i svako polje ljudske djelatnosti mora biti monetizirano, izmjereno, proračunato, komercijalno i isplativo.

2015., Hrvatska, dokumentarni, 26′
Redatelj: Marin Lukanović
Scenarist: Marin Lukanović
Snimatelj: Kristijan Vučković
Tonska snimateljica: Ana Jurčić
Montažerka: Marta Batinić
Skladatelj: Josip Maršić
Oblikovatelj zvuka: Zoran Medved
Zračne snimke i postprodukcija slike: Igor Crnković
Prijevod na engleski: Julijana Lukić
Produkcija: Filmaktiv
Sudjeluju: Nemanja Cvijanović, Igor Eškinja, Milijana Babić, Fokus grupa (Elvis Krstulović & Iva Kovač), Marino Krstačić Furić, Ana Tomić, Sanja Stojković i Tomislav Brajnović.

Festivali i nagrade:
Europski filmski festival 2015. – ArTVision
Venecijanski filmski festival, Italija, 2015., program Giornate degli autori – Nagrada ArTVision
Liburnia Film Festival, Hrvatska 2015.
Dani hrvatskog filma, Hrvatska, 2016.
Tuzla Film Festival, BiH, 2016.