Distribute This! – Besplatna projekcija i analiza slučaja "Češki san"

U sklopu programa „Distribuiraj to!“ kojeg provodi Little Red Dot iz Zagreba, održat će se posebno događanje otvoreno za javnost i za slobodno sudjelovanje. Besplatnoj projekciji češkog dokumentarnog klasika „Češki san“ redatelja Filipa Remunde i Vita Klusaka prethodit će kratki teorijski uvod u angažirani dokumentarac kroz prizmu produkcije Fade In, a koji će zainteresiranoj publici pružiti producentica Sabina Krešić. Nakon projekcije, publici će se online obratiti Irena Taskovski, producentica „Češkog sna“ i vlasnica svjetski poznate zastupničke agencije sa sjedištem u Londonu – Taskovski films. Film je, nedugo nakon premijere, u javno zagovaranje preuzeo i poznati Michael Moore, a na DVD-u ga je izdao Morgan Spurlock (kao prvi naslov svoje nezavisne DVD etikete).

Posjetitelji događanja moći će od Irene Taskovski, producentice i zastupnice filma, u aktivnom razgovoru saznati o pripremi filma, marketingu, distribuciji i životu filma koji traje još i danas.

„Kad su 2002. godine studenti praške filmske akademije Filip Remunda i Vit Klusak razmišljali o svojem diplomskom radu, vjerojatno ni sami nisu mogli pretpostaviti koju će buru dvije godine kasnije u češkoj javnosti izazvati njihov dokumentarac “Češki san” / “Česky sen” (2004). Rađen i zamišljen kao dokumentarna kritička pljuska modernom konzumerističkom društvu, njihov višestruko nagrađivani dokumentarac o reklamnoj kampanji za nepostojeći praški hipermarket, ubrzo je prerastao češke okvire i u kratkom vremenu se utisnuo na transnacionalnu alegorijsku kartu današnje prevladavajuće fast-food svijesti. Sama ideja čeških studenata je, zapravo, bila poprilično jednostavna – snimiti dokumentarnu studiju o ljudskoj pohlepi i lakovjernosti. No, umjesto prodavanja pojedinačnih marketinških cigli lokalnim praškim penzionerima, Remunda i Klusak istu su odlučili utrapiti, hej zašto ne – cijeloj jednoj naciji.“ (izvor: dokumentarni.net)

Program nastaje u organizaciji Little Red Dot iz Zagreba, a provodi se u partnerstvu s udrugom Filmaktiv iz Rijeke, Art-kinom, Taskovski films iz Londona i Fade In iz Zagreba. Potporu programu dali su Grad Rijeka, Istarska filmska komisija, Hrvatski audiovizualni centar i Društvo hrvatskih filmskih redatelja.
Little Red Dot posvećen je razvoju i proizvodnji filmskih i televizijskih djela i njihovoj distribuciji, a ovaj program ima za cilj stvaranje pozitivnog i praktičnog okružja za diseminaciju znanja i specifičnih vještina te poticanje na suradnju i koprodukcije. Voditeljica programa je Morana Ikić Komljenović, nezavisna stručnjakinja iz područja filmske i televizijske produkcije, medijske edukacije, razvoja i distribucije audiovizualnih djela.

Mov(i)e Activism – Riječko izdanje putujućeg filmskog festivala

Treće riječko izdanje Mov(i)e Activism festivala održat će se 13. i 14.12. s početkom u 19 sati u Rijeci, dvorana Filodrammatica (Korzo 28/1) uz projekcije filmova „Volar“ i „Call Me Intern“ i popratni program.

U petak, 13.12. s početkom u 19 sati festival donosi projekciju filma „Volar“ redateljice Berthe Gaztelumendi (Španjolska). Volar (španj. letjeti) prenosi priče devet žena, žrtva rodno uvjetovanog nasilja. Film sažima njIhova svjedočanstva i razgovore o prošlosti kroz koje protagonistice filma progovaraju o svojim iskustvima u nadvladavanju svega što su prošle. Nakon projekcije, održat će se okrugli stol na temu filmske reprezentacije rodno uvjetovanog nasilja. Sudionice okruglog stola bit će Iva Davorija iz Udruge PaRiter te Lorena Zec iz S.O.S Rijeka, a moderatorica Bela Bračko-Milešević.

U subotu, 14.12. s početkom u 19 sati održat će se projekcija filma „Call Me Intern“, redateljice Nathalie Berger (Novi Zeland). Film problematizira borbu protiv neplaćenog stažiranja i nejednakosti te aktivizmu pojedinaca s ciljem progovaranja o rastućem pokretu za prava stažista diljem svijeta. Nakon projekcije slijedi razgovor s protagonistom filma Leom Davidom Hydeom.

Mov(i)e Activism je putujući festival dokumentarnog filma koji za svoj cilj ima potaknuti i ojačati videoaktivizam, interkulturalnu suradnju i aktivnu građansku participaciju. Festival koristi dokumentarne filmove kao platformu za istraživanje nekih od najaktualnijih društvenih, političkih, ekonomskih i ekoloških pitanja kako bi kroz njih pokrenuo smislen dijalog i potencijalne promjene. Projekt se provodi u organizaciji međunarodne grupe mladih ljudi koji su prepoznali potrebu da u javnosti govore o aktivizmu. Ovogodišnje, treće izdanje Mov(i)e Activism čine festivalska izdanja u Berlinu (Njemačka), Rigi (Latvija) te Prištini (Kosovo), a riječko izdanje predvodi udruga Filmaktiv.

Drenova u centru – Pijana ulica

Filmaktiv u suradnji s udrugom Bez granica u okviru projekta Žiroskop u Zavičajnom muzeju Drenove organizira projekcije dokumentarnih filmova.

Treća, ujedno i posljednja, projekcija na rasporedu je u subotu, 30. 11. 2019. u 19 sati, a gledamo film Piana ulica redatelja i scenarista Marina Lukanovića.

Pijana je mala, neugledna, gotovo nevidljiva uličica u strogom centru Rijeke. Lako ju je zaobići jer je greška u urbanom tkivu, više prolaz nego ulica, no po svim karakteristikama ona je ponajviše trg. Tu se miješaju odvjetnici i ribari, aktivni kulturnjaci i nogometaši u penziji, stari Fiumani i novopridošli Riječani, alkoholičari i mala djeca. Tu je živo, sve pršti od smijeha, glazbe, svađe, trgovanja, pjesme, od ranog jutra do kasne večeri. Ova je ulica sukus onog prikrivenog mediteranskog duha u Rijeci, žive energije, jakih emocija, velikih kontrasta sabijenih u uskom prostoru iz nekih drugih vremena. Jednako to prepoznaju i njeni starosjedioci ali i nova urbana generacija koja ostavlja vlastiti trag u prostoru, postupno ga gentrificirajući.


Nositelj projekta Žiroskop je Udruga Drugo more, a partneri na projektu su Grad Rijeka, Savez udruga Molekula, Udruga Filmaktiv, Udruga Ri Rock i Udruga Prostor plus. Svrha projekta je razvoj i osnaživanje civilno-javnog partnerstava u upravljanju prostorima Filodrammatice i Omladinskog kulturnog centra Palach.

Projekt ukupne vrijednosti 2.416.102,66 kuna financira Europska unija s 2.053.687,26 kuna u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda, i sufinancira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u iznosu od 362.415,40 kuna.

Sadržaj ove komunikacije isključiva je odgovornost Udruge Filmaktiv.

Prva škola dokumentarnog filma u Rijeci!

Filmaktiv najavljuje svoj novi program: novu školu dokumentarnog filma. Ovaj šestomjesečni program namijenjen je ozbiljnim zaljubljenicima u film koji vjeruju da su priče svuda oko njih i žele ih ispričati. Iskustvo je nepotrebno – sve što ne znate možete naučiti upravo ovdje.

Škola je koncipirana kao sustavni intenzivni program u trajanju od šest mjeseci podijeljen u dva segmenta: teorijski i praktični. Teorijski se dio sastoji od gledanja relevantnih filmova povezanih s temom praktične vježbe, dok se praktični dio sastoji od snimanja, montiranja i koncipiranja vlastitih radova s obzirom na zadanu vježbu.

Osim praktičnog dijela važan dio curriculuma je rezerviran za prikazivanje i analizu stranih i domaćih dokumentarnih filmova, te za gostujuće autore koji će polaznicima, kroz predavanja i individualna savjetovanja, prenijeti svoja iskustva rada na filmu te izazove i greške s kojima su se susreli tijekom svih faza produkcije.

Filmske vježbe su osmišljene tako da postepeno uvode polaznike u specifične segmente produkcije filma (snimanje slike i zvuka, režija i dramaturgija, produkcija, montaža slike i zvuka, postprodukcija slike i zvuka i distribucija), ali i u različite stilske pristupe dokumentarnoj formi.

Odabrani filmovi koji će se prikazivati su temom i formom usko vezani uz vježbe s ciljem da inspiriraju i pruže uvid u različite filmske jezike i estetike te razviju konstruktivne kritičke analize vlastitih i tuđih radova.

Nastava će se održavati svaki tjedan, početno s 16.01.2020. i to u popodnevnim satima četvrtkom i petkom, a u jutarnjima satima subotom.

Premijera radova zakazana je za 2020. godinu na 7. Međunarodnom studentskom filmskog festivalu (STIFF), posvećenom studentskom i debitantskom filmu.

Osim stalnih mentora, tima Filmaktiva (Marin Lukanović, Maša Drndić, Sanja Kapidžić, Sara Blažić, Sara Solomon) sastavljenog od pojedinaca koji se profesionalno bave svim vidovima filma, u školi će gostovati i vanjski mentori (Dana Budisavljević, Ivan Ramljak, Ivana Todorović, Ivo Vičić i Boris Poljak), koji će s polaznicima raditi na njihovim vježbama. Osim stalne nastave polaznici će imati priliku sudjelovati i na dva masterclassa – zvuk i postprodukcija zvuka pod mentorstvom Ive Vičića i svjetlo u filmu pod mentorstvom Borisa Poljaka. Za sam kraj osigurana je i radionica Distribute this pod vodstvom producentice Morane Komljenović, gdje će polaznici imati priliku razraditi distribucijski model za svoj film.

Škola počinje u siječnju, a prijave uz obavezno motivacijsko pismo primaju se na filmaktiv@filmaktiv.org. Prijaviti se može do 20. prosinca, prima se 10 polaznika u dobi od 17 do 30 godina. Sa svim zainteresiranim polaznicima će biti obavljen intervju.

Škola je besplatna, ali će biti potrebno priložiti polog od 500 kn za slučaj oštećenja opreme. Polog se po završetku škole vraća polaznicima.

Drenova u centru – Kartoline

Filmaktiv u suradnji s udrugom Bez granica u okviru projekta Žiroskop u Zavičajnom muzeju Drenove organizira projekcije dokumentarnih filmova.

Druga projekcija na rasporedu je u subotu, 23. 11. 2019. u 19 sati, a gledamo omnibus Kartoline.

Kartoline se sastoje od 12 pseudodokumentarnih, petominutnih vinjeta o malim hrvatskim mjestima u kojima stanovnici govore jakim dijalektima ili stranim jezicima, a nastale su u režiji autora motiviranih nekonvencionalnim domoljubljem. Film sadrži epizode o Momjanu, Gornjoj Stubici, Tounju, Vrboskoj, Ždali, Susku, Prezidu, Bolu, Šušnjevici, Štrigovi, Blatu i Lokvama. Režiju potpisuju Igor Bezinović, Hrvoslava Brkušić, Katerina Duda, Ivana Pipal, Darovan Tušek, Ante Zlatko Stolica.

Film je nagrađen nagradom Oktavijan za najbolji namjenski film.


Nositelj projekta Žiroskop je Udruga Drugo more, a partneri na projektu su Grad Rijeka, Savez udruga Molekula, Udruga Filmaktiv, Udruga Ri Rock i Udruga Prostor plus. Svrha projekta je razvoj i osnaživanje civilno-javnog partnerstava u upravljanju prostorima Filodrammatice i Omladinskog kulturnog centra Palach.

Projekt ukupne vrijednosti 2.416.102,66 kuna financira Europska unija s 2.053.687,26 kuna u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda, i sufinancira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u iznosu od 362.415,40 kuna.

Sadržaj ove komunikacije isključiva je odgovornost Udruge Filmaktiv.

Održana edukacija u sklopu programa Film svima

Neformalna edukacija gluhih i/ili nagluhih osoba održana je od 4. do 6. studenog 2019. u prostorima Udruge gluhih i nagluhih osoba Primorsko-goranske županije (UGIN) pod vodstvom Sare Blažić. Na radionici je sudjelovalo ukupno 6 gluhih i nagluhih osoba te 5 tumača, članova UGIN-a i kulturnih radnika zainteresiranih za proces educiranja gluhih i nagluhih za izradu prilagođenih titlova, snimanja i integraciju tumača te organizaciju i promociju javne projekcije. Sudionici su educirani za izradu prilagođenih titlova za gluhe i nagluhe, upoznati s osnovama snimanja i montaže kod izrade filma prilagođenog gluhim i nagluhim osobama kao i upoznati s procesima promocije i organizacije festivala.

Ovime je produbljena suradnja s Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije te je stvoren temelj za razvoj novih edukacijskih projekata, kao što je i podignuta razina svijesti članova UGIN-a o važnosti aktivne participacije u kulturi.


Nositelj projekta Žiroskop je Udruga Drugo more, a partneri na projektu su Grad Rijeka, Savez udruga Molekula, Udruga Filmaktiv, Udruga Ri Rock i Udruga Prostor plus. Svrha projekta je razvoj i osnaživanje civilno-javnog partnerstava u upravljanju prostorima Filodrammatice i Omladinskog kulturnog centra Palach.

Projekt ukupne vrijednosti 2.416.102,66 kuna financira Europska unija s 2.053.687,26 kuna u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda, i sufinancira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u iznosu od 362.415,40 kuna.

Sadržaj ove komunikacije isključiva je odgovornost Udruge Filmaktiv.

Drenova u centru – dokumentarci subotom

Filmaktiv u suradnji s udrugom Bez granica u okviru projekta Žiroskop u Zavičajnom muzeju Drenove organizira projekcije dokumentarnih filmova.

Prva projekcija na rasporedu je u subotu, 16. 11. 2019. u 19 sati, a naslov kojeg ćemo ponuditi gledateljima je “Rikard Benčić, naprimjer” Nadije Mustapić i Marina Lukanovića.

Film govori o jednoj zgradi u Rijeci s kraja 19. stoljeća koja je bila dio industrijskog kompleksa Šećerane, zatim Tvornice duhana, pa Tvornice “Rikard Benčić“, i koja će uskoro, nakon godina zapuštenosti, prenamjenom i restauracijskim zahvatima postati nova Gradska knjižnica Rijeka. U trenutku snimanja ovog filma zgrada je bila planirana za novi Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, što filmu daje dodatni arheološki sloj. Povijest ove zgrade jedan je od primjera riječke ekonomske traume kroz proces deindustrijalizacije koji izaziva polemike i pitanja o tome kako revitalizirati riječku post-industrijsku urbanu zonu i kako doći do konsenzusa o novom identitetu grada.

Detaljnije o filmu pročitajte ovdje.


Nositelj projekta Žiroskop je Udruga Drugo more, a partneri na projektu su Grad Rijeka, Savez udruga Molekula, Udruga Filmaktiv, Udruga Ri Rock i Udruga Prostor plus. Svrha projekta je razvoj i osnaživanje civilno-javnog partnerstava u upravljanju prostorima Filodrammatice i Omladinskog kulturnog centra Palach.

Projekt ukupne vrijednosti 2.416.102,66 kuna financira Europska unija s 2.053.687,26 kuna u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda, i sufinancira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u iznosu od 362.415,40 kuna.

Sadržaj ove komunikacije isključiva je odgovornost Udruge Filmaktiv.

Poziv na radionicu VJ-inga i mapiranja

Ako volite eksperimentirati  s audio – vizualnim tehnologijama, zanima vas VJ-ing i tehnike video mapiranja i želite se okušati u kreiranju video – instalacija, prijavite se na radionicu VJ-inga i mapiranja iz Filmaktivovog edukativnog ciklusa Primijenjeni video, a koja se održava od 4. do 6. listopada u prostorima galerije SKC. Radionica starta u petak u 17 sati. Ostali termini ce se utvrditi u dogovoru s polaznicima. Završni rezultat je postav  izložbe Gif animacija koja će biti otvorena u sklopu Stiff film festivala (17. – 20.10.).

VJ (Video Jockey) je termin preuzet od skraćenice DJ (Disco Jockey) i koristi se za live nastup tijekom kojeg VJ miksa video materijal i “prati” određenu muzičku podlogu. Danas se isti pojam koristi za mnogo više video “akcija”, tako da dosta ljudi svoj video performans, koristi za instalaciju art radova na multimedijalnim festivalima ili u galerijskim prostorima.

Mapiranje je pojam koji se veže prvenstveno za aplikaciju videa na arhitektonske elemente. Koristeći napredne računalne programe koji mogu istaknuti obilježja zgrada, javnih spomenika i javnih prostora (trgova, pješačkih zona), kao i zgrada industrijske baštine, video mapping daje novo značenje urbanom krajoliku i oživljava scenografiju grada.

Za vrijeme uvodne radionice (4. – 6.10.2019. i postavljanja izložbe (11. – 13.10. 2019.), polaznici će se moći upoznati s osnovama profesionalnog videomapping softvera i hardvera. Imat će priliku upoznati se s osnovnom terminologijom, tehničkim karakteristikama projektorskih lampi, kabela i video signala, ali će se suočiti i s estetskim pitanjima oko postavljanja izložbe te likovnim rješenjima za svaki rad posebno pri čemu će naglasak biti stavljen na kreativne ideje polaznika. Osim rada na računalu, polaznici će se moći okušati i u izradi objekata na kojima se animacija prikazuje, izradi scenografije ili jednostavno u rasporedu animacija u prostoru galerije.

Radionica je namijenjena video umjetnicima, scenografima, filmašima, montažerima, studentima, programerima, entuzijastima i svima zainteresiranima za eksperimente u području novih medija. Poželjno je predznanje i iskustvo u montaži videa i izradi animacija (Adobe Premiere Pro, Photoshop, Final Cut, After Effects…) odnosno na Windows sučelju (nije isključivo).

Voditelj radionice: Damjan Šporčić (Gospodin Brodski / Oblik3) – Multidisclipinarni umjetnik – freelancer. Stekao zvanje profesora likovne kulture pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Redoviti član ULUPUH-a od 2014. Trenutačno fokusiran na vizualizacije te interaktivne video instalacije u funkciji scenografije za glazbena i razna kulturno umjetnička događanja. Eksperimentira s audio-vizualnim tehnologijama i elektrotehnikom. Od 2014. vodi niz radionica na temu VJ-inga,video mapiranja za djecu i odrasle. https://www.facebook.com/OBLIK3

Na radionicu se možete prijaviti do 3. listopada 2019. slanjem maila na filmaktiv@filmaktiv.org. Prijavi je potrebno priložiti kratku biografiju i opis iskustva.

Program je financiran od strane Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra. Rad udruge podržavaju Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Film svima 2019

Predstavljamo Film svima, četvrto izdanje ciklusa filmova prilagođenih gluhim i nagluhim osobama

Četvrto izdanje Film svima – ciklusa filmova prilagođenih gluhim i nagluhim osobama, održat će se u četvrtak, 26. rujna te petak 27. rujna 2019. u prostorima Filodramatica Dvorane Udruge gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije. Filmovi su prilagođeni za gluhe i nagluhe osobe, a ulaz na projekcije slobodan je za sve zainteresirane.

Program Film svima uključuje relevantne hrvatske dokumentarne i igrane filmove u kojima će zajednički moći uživati svi bez obzira na oštećenje sluha. Ovogodišnji program uključuje film za djecu Moj dida je pao s Marsa, redateljiskog dvojca Dražen Žarković i Marina Andree Škop, nastao 2019. u produkciji Studija dim koji u četvrtak, 26. rujna otvara ovogodišnje izdanje Film svima projekcijom u 10 sati u Filodrammatica Dvorani. Kao i u prethodnim izdanjima festivala, po završetku projekcije filmova za djecu, program se nastavlja kratkom radionicom hrvatskog znakovnog jezika pod vodstvom Ivone Križić.

Drugom projekcijom, koja će biti održana u četvrtak, 26. rujna u 19 sati u Filmskom vrtu Udruge gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije (Viktora cara Emina 9), obilježava se i 10. godišnjica studentske blokade, održane u travnju 2009., što je i tema filma Plenumovie, redateljica Marte Batinić, Ane Jurčić, Sanje Kapidžić, nastalog 2015. u produkciji Filmaktiva.

Posljednja projekcija ovogodišnjeg izdanja Film svima bit će održana u petak, 27. rujna u 19 satiu Filmskom vrtu Udruge gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije (Viktora cara Emina 9), kad je na programu filmska uspješnica redatelja Rajka Grlića iz 2016., Ustav Republike Hrvatske. Ovaj višestruko nagrađeni film nastao je u produkciji Interfilma te koprodukciji In Film (CZ), Revolution Production (MK), Sever&Sever (SI), Film&Music Entertainment (UK), NP7 (HR) te Hrvatske radiotelevizije (HRT).

Film svima, projekt koji udruga Filmaktiv provodi u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, ima za cilj prilagodbu audiovizualne kulture osobama s oštećenjem sluha te promicanje inkluzivnih kulturnih praksi.

Planirani daljnji razvoj projekta uključuje nastavak prevođenja i prilagodbe filmova te formiranje medijateke slobodne za korištenje kao i poticaj akterima u kulturi na prilagodbu sadržaja i forme za konzumaciju svih društvenih skupina.

Film svima! Kultura svima!

Program se provodi u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih Rijeka te uz financijsku podršku Grada Rijeke, Hrvatskog audiovizualnog centra, Primorsko-goranske županije i Europskog socijalnog fonda.

Nositelj projekta Žiroskop je Udruga Drugo more, a partneri na projektu su Grad Rijeka, Savez udruga Molekula, Udruga Filmaktiv, Udruga Ri Rock i Udruga Prostor plus. Svrha projekta je razvoj i osnaživanje civilno-javnog partnerstava u upravljanju prostorima Filodrammatice i Omladinskog kulturnog centra Palach.


 

Projekt ukupne vrijednosti 2.416.102,66 kuna financira Europska unija s 2.053.687,26 kuna u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda, i sufinancira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u iznosu od 362.415,40 kuna.

Sadržaj ove komunikacije isključiva je odgovornost Udruge Filmaktiv


Održana druga video radionica za djecu u Omišlju!

Ovog ljeta, od 29. srpnja do 9. kolovoza, održana je druga video radionica za djecu u knjižnici “Vid Omišljanin” u Omišlju. Na radionici je sudjelovalo 9 polaznica i polaznika od 10 do 14 godina, a voditeljica radionice bila je Sanja Kapidžić.
Rezultat edukacije su dva kratka video rada: